
Bieslookbloemboter
Eet ook eens de bloem.
Bieslook mag niet ontbreken in eender welke tuin, balkon of keuken. Dit plantje heeft me echt verbaasd, hete zomers of ijskoude winters, hij komt er telkens weer helemaal door.
De bloem heeft een ajuinachtige smaak, toch net iets anders dan de stengels. Een heerlijk simpel recept, wat niet alleen mooi staat in de keuken of koelkast, maar de boter is ook enorm lekker op een geroosterd broodje of in een gevulde champignon.
ingrediënten:
Je hebt hier echt niet veel voor nodig, net wat peper & zout, goede (smeer)boter, verse biest lookstengels en een aantal bieslookbloemen die nog niet in zaad geschoten zijn.
Oogsten maar:
Ja je kan oogsten na de plant al in zaad geschoten is, je kan ook ervoor oogsten. Per bloem produceert de bieslook plant best een hoop zaden, de zaden zijn kleine ronde bolletjes, nadat de bloem in zaad geschoten is en bijna uitgebloeid is kan je heel makkelijk de zaden uit de bloem schudden. De zaden kan je dan weer laten kiemen voor nieuwe plantjes.
Als je de bloemen oogst, laat je altijd best de helft staan, liefst nog iets meer. Zo hebben insecten nog veel plezier van de bloemen. Je hoort weleens dat bloemen veel energie vragen van de bieslookplant, al heb ik na jaren bieslook dit zelf nog niet ontdekt. De plant gaat dus niet dood omdat je bloemen laat staan.
Het handigste is dat je een handje stengels mét bloem vastneemt, 1/3de van de plant is meer als voldoende. Knip een aantal centimeter boven de grond. Later knip je vlak onder de bloem de stengel en de bloem los van elkaar.
Maken maar:
Pak een kom en doe boter naar keuze erin, een goede eetlepel of 4 is goed om mee te beginnen. Neem een handvol bieslook stengels en spoel ze even af onder water. Knip of snij daarna al de bieslook in kleine stukjes. Een kruidenschaar is echt een aanrader, al je stukjes zijn dezelfde grootte en je knipt een hoop meer tegelijk dan met een gewone schaar of een mes.
Neem de bloemen erbij, spoel ze even af, zo ben je zeker dat ze schoon zijn. Schud de bloemen uit zodat de meeste waterdruppels eraf zijn. Aan de onderkant van de bloem zit een groen ‘’knobbeltje’’, dit is het steeltje dat alle bloemen samenhoudt. Nijp tussen je vingers met je nagels vlak boven het knobbeltje, nu lost elke bloemetje zichzelf. In plaats van een tros bloemen heb je nu dus allemaal kleine bloemetjes. Het steeltje dat je net af de bloem hebt gehaald gebruik ik niet, je kan het in kleine stukjes snijden maar het blijft vrij taai, ik gooi dit toch op de composthoop.
Meng alles goed door elkaar met een eetlepel of een houten lepel, kruid bij met peper en zout. Proef een beetje op een stukje brood en kruid verder bij, je kan altijd alle ingrediënten die we gebruiken blijven toevoegen tot je een heerlijke smaak hebt. Je zou vrij veel groene en paarse stukjes moeten zien in de boter, zo heeft die echt de lekkere bieslook smaak.
Grill een broodje, gebruik de boter op een patatje op de bbq of maak er eens een lekkere croque monsieur mee! De opties zijn eindeloos.
Ps: dit is ook een héél leuk idee om als cadeau te geven, verdeel de boter dan in kleine potjes, voeg een leuk lintje toe en strooi een paar bloemen blaadjes bovenop de boter.
