
Huisgemaakte ijsthee.
Lekker, fris én gezond.
Ijsthee maken is echt niet moeilijk en meestal heb je wel een hoop in huis waar je lekkere ijsthee mee kan maken. Zelf heb ik al best veel verschillende smaken gemaakt, allemaal op gevoel en smaak zonder recept. Verse kruiden zijn het lekkerste van allemaal in een verse ijsthee, een goede honing of maple syrup kan ook niet ontbreken. Je zou denken dat het enkel water en wat dingen bij elkaar kappen is, ja, ergens wel, MAAR! Met een grote nuance, proeven, experimenteren, ruiken en de tijd geven om de smaken te laten loskomen is ook een kunst op zich.
Omdat er zoveel verschillende opties zijn ga ik je mijn eigen, favoriete recepten delen: een neutrale frisse munt ijsthee en een tropische variant. Ik gebruik verse kruiden, thee mixen, siroopjes, allerlei ingrediënten maar de basis blijft hetzelfde: water en kruiden.
Wat heb je nodig? Spoiler: niet veel 😉
Bij elke ijsthee begin je met het koken van je water, ik maak de ijsthee altijd per liter. Zo kan je na wat oefenen perfect inschatten hoeveel van elk ingrediënt je nodig hebt.
- Het handigst vind ik een theekannetje met gaasje, daar kunnen alle ingrediënten heerlijk in trekken.
- Een goede glazen fles van een liter of anderhalf.
- Ijsblokjes
- En naar eigen smaak: een hoop kruiden, siropen, grenadines, thee mixen, verse citroen, …
Frisse munt ijsthee:
ingrediënten:
Een klassieker hé, de heerlijke muntthee. Koud of warm, hij is altijd even lekker. Verse munt mag hier dan ook echt niet ontbreken, onderaan dit artikel kan je ons artikel over munt in eigen tuin vinden, een bom van tips voor de beste munt van eigen kweek. Pluk een paar handjes munt, idealiter pits je de kopjes af. Op deze manier zal je munt meer vertakkingen maken en dus niet zo lang en smal worden, maar vol en compact.
Citroen mag natuurlijk ook niet ontbreken, pak een derde van een middelgrote citroen en snij deze in schijfjes.
Zoetigheid. Als je al meer recepten van mij gelezen hebt, dan weet je dat ik een zoetebekje ben. Ik voeg dan ook wat goede honing toe (liefst van een lokale imker), de soort honing kan je thee en totale transformatie geven. Durf dan zeker ook te spelen met smaken. Je kan ook een siroop toevoegen zoals maple of agave, wat jij wil.
Gember. Ik hou van een scherpere smaak in de thee, daarom durf ik soms ook een paar schijfjes gember toevoegen. Wees niet te overmoedig, gember kan nogal snel overheersen als je dit niet gewoon bent.
Extra kruiden. Heb je nog wat kruiden in de tuin? Voeg dan eens wat tijm, citroenverbena of zelfs citroenmelisse toe.
Maken maar:
Het is heel simpel, gooi alles in een theepot met een gaasje en één liter kokend water. Je kan de thee uren laten trekken, hoe langer je die laat trekken, hoe dieper en voller de smaak is. Ik laat de thee meestal een 4-tal uur trekken.
Na het trekken kan je de thee nogmaals door een zeefje halen recht een glazen fles in, voeg zeker ook wat ijsblokjes toe. Zelf gebruik ik altijd een glazen fles van 1.5 liter, deze vul ik voor 1/3de met ijsblokken. Voeg eventueel nog verse schuifjes citroen of andere verse kruiden toe en zet de fles in de koelkast.
Tropische ijsthee:
Zin in een cocktail maar is het te warm? Te vroeg of heb je nog een hele dag voor de boeg? Of ben je misschien zoals ik, niet voor alcohol? Dan is deze tropische koude thee echt iets voor jou. Deze combinatie kwam ik tegen tijdens het experimenteren met dingen die ik nog in de kast en tuin had staan, zo zie je maar hé. Restjes kunnen echt een geschenk zijn.
ingrediënten:
Voor deze smaak heb je iets nodig wat, volgens mij, de meeste mensen niet standaard in huis hebben. Namelijk passievruchten grenadine, het geheime ingrediënt van deze thee.
Citroen mag natuurlijk ook niet ontbreken, net zoals het vorige recept nemen we een paar schijfjes.
Kruiden. Geen thee zonder (verse) kruiden. Citroenverbena of citroenmelisse mogen echt niet ontbreken, een klein handje is meer dan voldoende. Een takje munt kan je ook altijd toevoegen of zelfs een paar takjes tijm.
Wonder maar waar, ik voeg bij deze geen extra zoetigheid toe. De grenadine is zoet genoeg.
Maken maar:
Doe alles hetzelfde zoals het vorige recept, alles samen kappen in één liter kokend water en laat trekken voor enkele uren. Doe bij dit recept gewoon een flinke scheut passievruchten grenadine erbij, een cup of 1,5 mag er zeker in.
Bewaren:
Bewaar de ijsthee altijd koel in de koelkast, als die het haalt blijft die ongeveer 3 à 4 dagen goed. Maak in al je enthousiasme dus niet te veel, per liter of 3 is voldoende.
Nu weet je alles om zelf dé beste zelfgemaakte ijsthee te maken. Geniet, experimenteer, en proef. Zelfgemaakte ijsthee is de ideale aperetief om te starten op een zomerbarbeque of om heerlijk even achterover te gieten als verfrissing. Laat me weten wat je vond van je eerste experimenten en welke smaken volgens jou zeker niet mogen ontbreken, ik hoor het graag!
Santé
